Nyskördad novemberpotatis

I november tänker man sig att trädgård och natur är i full färd med att ställa om och anpassa sig till vinterläge. Men, så länge som den riktiga vinterkylan inte har infunnit sig och snön inte lagt sig, så kan du äta färskt nyskördat och färskt hela hösten igenom. Kryddväxter som mynta och gräslök är pålitliga . Även chilifrukt på friland har jag skördat en god bit in i november (i sydvästligaste Västergötland, odlingszon 3-4). Men, kanske framför allt: potatis. I år satte jag en överbliven påse höstpotatis mitt i sommaren; ett bra tag efter midsommar var det. Denna potatis har fått mogna helt i jorden och nu är det mörkaste november när jag skördar den. Blasten är död sedan länge, men de små knölarna ser fina ut. Höst- och vinterpotatisen tål lagring väl och kan hålla sig länge om den lagras på rätt sätt. Precis som annan färskpotatis är den dock som allra bäst just som färsk ur jorden. Och så får det bli med denna skörd. Direkt ur jorden i grytan  och  hyss in i elden.

Please follow and like us:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − nio =