3 skatters eldchutney

En del fruktträd och bärbuskar har sett ledsna och fattiga ut under den sällsynt torra sommaren, men för andra  har hettan istället inneburit rikligt med frukt och en koncentration av smakerna. Nu är vi långt inne i skördetiden och jag plockar höstfärgade ädelstenar till en eldfängd chutney: äpplen, nypon och plommonens småväxta och lite försummade kusin, krikon.

Koncentrerad solsötma

Veckor av intensiv solvärme har lagrats upp i frukterna och bären, utvecklat deras sötma och intensifierat aromerna. Några chilifrukter läggs till i mixen för att verkligen knyta ihop och lyfta det hela.

Eldbad aktiverar

Eld, rök och värme är vännerna som lockar fram den inneboende godheten genom ett aktiverande eldbad. Därefter låter vi urkärnade frukter och bär koka samman ordentligt, med tillsats av vatten, någon deciliter socker och lite hackad ingefära.  Du kan även slänga ner att par vitlöksklyftor om du känner för det. En snabb mixning och sedan har du chutneyn färdig.

Öppen eld att föredra

Revbenssidan grillas med fördel över öppen eld, men kan om nöden kräver slås in i folie och bakas i ugnen. Gnid först in den med paprikapulver, spiskummin, salt, chiliflakes, peppar, vitlökspulver, lökpulver och kanske sellerisalt. Eller något åt det hållet.

Kombinationen bjuder på sommarintensiv frukt men ger samtidigt också en klar höstaning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 3 =