En del fruktträd och bärbuskar har sett ledsna och fattiga ut under den sällsynt torra sommaren, men för andra har hettan istället inneburit rikligt med frukt och en koncentration av smakerna. Nu är vi långt inne i skördetiden och jag plockar höstfärgade ädelstenar till en eldfängd chutney: äpplen, nypon och plommonens småväxta och lite försummade kusin, krikon.
Koncentrerad solsötma
Veckor av intensiv solvärme har lagrats upp i frukterna och bären, utvecklat deras sötma och intensifierat aromerna. Några chilifrukter läggs till i mixen för att verkligen knyta ihop och lyfta det hela.
Eldbad aktiverar
Eld, rök och värme är vännerna som lockar fram den inneboende godheten genom ett aktiverande eldbad. Därefter låter vi urkärnade frukter och bär koka samman ordentligt, med tillsats av vatten, någon deciliter socker och lite hackad ingefära. Du kan även slänga ner att par vitlöksklyftor om du känner för det. En snabb mixning och sedan har du chutneyn färdig.
Öppen eld att föredra
Revbenssidan grillas med fördel över öppen eld, men kan om nöden kräver slås in i folie och bakas i ugnen. Gnid först in den med paprikapulver, spiskummin, salt, chiliflakes, peppar, vitlökspulver, lökpulver och kanske sellerisalt. Eller något åt det hållet.
Kombinationen bjuder på sommarintensiv frukt men ger samtidigt också en klar höstaning.