7 steg till gott kaffe

Manuell kaffebryggning med filter har under senare tid kommit tillbaka på bred front, med många olika varianter och versioner. Orsaken är enkel: denna klassiska bryggmetod är ett av de smidigaste och säkraste sätten att snabbt få sig en god kopp kaffe.

Oavsett om vi talar om Chemex, V60, Kone, Kalita och allt vad de heter, eller bara bryggning med en vanlig melitta-filterhållare, så finns det några grundprinciper som är värda att hålla i minnet när du ska brygga ditt kaffe:

Kaffet

Använd så färskrostat kaffe du kan och inte alltför mörkrostat. En hård mörkrostning förstör kaffets naturliga smakämnen och lämnar kaffet med den brända karaktär som uppkommer under slutdelen av rostningsprocessen.

Vattnet

Se till att vattnet håller tillräckligt hög temperatur när du häller det över kaffet: strax under kokpunkten är bra, 92-96 grader. Börja att hälla på vattnet i mitten och fortsätt i en cirkelrörelse ut mot kanterna. Det väsentliga här är att vattnet kommer i kontakt med vartenda litet kaffekorn.

Förhållandet kaffe/vatten

Doseringen beror givetvis på hur starkt/koncentrerat du vill ha ditt kaffe, men en hållpunkt kan vara cirka 20 gram bryggmalet kaffe till 3 dl vatten. Eller drygt 6o gram kaffe till en liter vatten.

Malningen

Att mala kaffet precis före bryggningen ger dig en mycket mer aromatisk kopp. Anpassa malningsgraden efter bryggmetoden och efter hur länge kaffet kommer i kontakt med vatten. Ju längre tid desto grövre malning och vice versa. Kaffe för filterbryggning blir vanligtvis bäst med en mellangrov malningsgrad. Alltför finmalet kan bryggkaffet smaka bittert, alltför grovmalet kan det smaka blaskigt och urvattnat. Även vattentyp kan spela in. Har man riktigt hårt vatten kan man till exempel behöva mala kaffet lite finare.

Filtret

Skölj alltid igenom kaffefiltret med hett vatten innan du påbörjar bryggningen. Förutom att filtret då fäster mot filterhållaren, får du också bort eventuella bismaker från pappret. Dessutom värms materialet i filterhållaren upp. I och med att filterpappret mättas med vatten kommer det inte heller att i så hög utsträckning suga åt sig ditt goda kaffe.

I filmen här nedan kan du följa vägen till en kopp gott kaffe, i 7 snabba steg:

De 7 stegen

Steg 1 – Mät och/eller väg upp kaffebönor och vatten.

Steg 2 – Mal kaffet med mellangrov malningsgrad, för filterkaffe.

Steg 3 – Skölj igenom kaffefiltret med hett vatten och häll det färskmalda kaffet i filtret.

Steg 4 – Häll över hett vatten så att allt kaffe väts.

Steg 5 – Låt vattnet dra in i kaffet en kort stund, 20-30 sekunder eller så.

Steg 6 – Häll på vatten så att filtret fylls ända upp. Håll sedan den nivån genom att hälla på mer vatten undan för undan, till dess att allt vatten har använts.

Steg 7 – När all vätska har droppat igenom är kaffet färdigt att drickas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton + fjorton =