En tilltalande aspekt med kaffe är att det går att variera nästan i det oändliga. Inte bara ger de olika varianterna av kaffebönor, deras växtförhållanden och rostningar ett oerhört brett spektrum för den hågade att förlora sig i. Det finns också en uppsjö av vitt skilda kulturuttryck när det gäller hur kaffet tillreds och avnjuts. Vad som kanske börjar med mörkrostat bryggkaffe som har fått stå alltför länge på plattan, går snart vidare till kokkaffe över elden och grekisk frappé. Det fortsätter förbi snabbkaffe till espresso med mycket crema och från flat whites till cold brews och ljusrostat fruktjuicesyrligt etiopiskt specialkaffe. Och så vidare. Någonstans längs vägen är det i alla fall inte otroligt att man hamnar vid ett glas vanilj- och chokladdoftande doftande vietnamkaffe, där ingen ansats görs för att spara på den kondenserade mjölken.
Stor kaffeproducent
Det är ingen hemlighet, men det är ändå förvånansvärt få som är medvetna om att Vietnam är det land som efter Brasilien producerar mest kaffe i hela världen. Till allra största delen odlar man bulkkaffe, robustabönor av de lägre kvalitetsgraderna. Detta hindrar dock inte att man – till skillnad mot många andra kaffeproducerande länder – har en stark inhemsk kaffekultur. Det vanliga vietnamesiska kaffet rostas tämligen hårt, bryggs tämligen koncentrerat och blandas sedan med tämligen rikliga mängder kondenserad mjölk. Kaffet blir koncentrerat och starkt. Robustabönorna har en mycket högre halt av koffein än arabica – den kaffeart som vi dricker mest av här i Norden. Dessutom är det inte ovanligt att vietnamesiskt kaffe smaksätts, i samband med eller efter rostningen. Kakaosmör och tillsatta aromer kan ge kaffet tydlig touch av choklad och vanilj.
Franska influenser
Det var fransmännen som under 1800-talet introducerade kaffeplantan och kulturen kring kaffe i landet, men vietnameserna har sedan dess utvecklat det hela vidare och gjort det till sitt eget. Olika former av iskaffe är mycket vanligt idag, och du finner också många spännande kaffevarianter med ingredienser som ägg, smör, ost och yoghurt (en annan fransk introduktion).
Droppfilter
I den vanliga vietnamesiska bryggningsmetoden använder man sig av phin, ett litet droppfilter i metall, med vilket man brygger en kopp åt gången. Detta filter är ett utmärkt sätt att brygga en koncentrerad kopp gott kaffe med och den är också lätt och praktisk att ta med sig. Fungerar garanterat lika bra i den svenska skogen som på kaféet i Hanoi!