El vs eld

Typiskt! När man äntligen har rotat fram en schysst gammal elgrill så lyfts eldningsförbudet. Nu ska det återigen vara upp till varje enskild kommun att bestämma om vad som gäller angående eldning. I Marks kommun är det uppenbarligen tillåtet.

Eget existensberättigande?

Men, har elgrillen sitt eget existensberättigande även när den ställs i relation till öppen eld? Och då menar jag inte enbart den här sortens bordsgrillar, utan även rejälare grilldoningar. Är det någon väsentlig skillnad på att laga maten med hjälp av en elektrisk värmekälla jämfört med eld? El vs eld.

Stor smakskillnad

Den största och i mitt tycke viktigaste skillnaden är: smaken. Den levande elden och röken ger maten omisskännliga aromer. Oavsett vad du grillar – kött, fisk, skaldjur, ost, grönsaker, frukt – så kommer smaken att förhöjas av elden. Så är det bara. I det hänseendet hamnar elgrillen hjälplöst långt efter.

Mer praktiskt med el

De flesta skulle nog hålla med om att elgrillen däremot är betydligt mer praktisk och lätt att använda. Kol och ved kräver alltid sin framförhållning då det tar tid att få till en perfekt grillglöd. Det finns förvisso de elgrillar som tar en bra stund att värma upp så att de blir tillräckligt heta, men många elgrillar är supersnabba.
Grillar du med kol, får du dessutom lägga den kostnaden till de sammanlagda utgifterna. Det kan bli en slant om du griller ofta.

Eld kräver utomhusplats

Som sagt, öppen eld må ge bättre smak, men det kräver också en ordentligt säkrad plats för att inte riskera eldsvåda. Elgrillen är betydligt mer okomplicerad att använda; med den kan du till och med grilla inomhus. Och om det är eldningsförbud, ja då är det ju inte ens någon fråga om vilken grill man ska välja.
För att summera: bägge sätten att grilla har sitt existensberättigande – fast på olika spelplaner. Smaken blir överlägsen med eld, men denna metod är beroende av ett särskilt utrymme (utomhus). Att hantera det råa elementet – eld och glöd – kräver också en del träning.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fem =