Baguette i bergen

Les Alpilles. Namnet för tankarna till ett Alperna i miniatyr. Bergskedjan som sträcker sig två och en halv mil genom Rhône-dalen är upp till en mil bred. Höjderna är kanske inte så alplika – högsta punkten är 498 meter.  Men de hårda kalkstensstrukturerna reser sig dramatiskt mellan floderna Rhône och Durance och formerar sig till ett vilt och vackert landskap, som förevigats av många.Inte minst av van Gogh

Delikata odlingar och välkryddad undervegetation

Vingårdarna nere i slättlandskapet övergår i mandel- och olivodlingar på bergskedjans lägre sluttningar. Lite högre upp tar en vacker pinjeskog vid, med inslag av ek, cypress, fikon och enstaka lagerträd. Högst uppe på bergen blir träden mer sällsynta och ersätts av de karakteristiska maquis-buskagen. Den lägsta markvegetationen består till överraskande stor del av vildväxande kryddväxter – rosmarin och timjan i ett enormt överflöd.

Harmlös fauna?

På min karta över Alpillernas vandringsleder understryks det hur diskret och mild områdets fauna är; bergskedjans djur beskrivs genomgående med termer som ”harmlösa”, ”tillbakadragna” och ”oförargliga”. Men ute i skogen varnas det återkommande för vildsvin längs lederna.  

Ett plötsligt prassel i ett buskage intill stigen och tankarna far till berättelserna om det kalydoniska vildsvinet, en hemsk best som härjade kring staden Kalydon i antika Grekland. Den hiskliga galten sysselsatte sig med att döda människor och ödelägga traktens vingårdar och bördiga odlingar.
Men, skräckvisionen konkurreras snart ut av en annan bild: Asterix och Obelix som festar på helgrillade vildsvin. Tänk dig ett stort rosmarin-, timjan- och lagerfyllt vildsvin som långsamt roterar över elden …

Bröd ersätter grill

Dagstemperaturen ligger stadigt över 30 grader. Trots att det var en liten period av regn för några veckor sedan är det nu snustorrt här. För tillfället helt stilla i luften, men häromkring lurar den hetsiga mistralvinden ständigt runt knuten. Så det är nog på flera vis tur att jag lyckas tygla mina kulinarpyromaniska infall att grilla och istället äter en baguette. Bröd, öl och goda pålägg betingade ett lägre pris än vad en pytteliten kryddväxt i plastkruka (rosmarin, timjan) kostar hemma i Sverige. Under rådande omständigheter får det ses som ett acceptabelt alternativ till helgrillat vildsvin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − ett =