Gjutjärnsinventering

GJUTJÄRN: När det gäller köksutrustning finns det inte mycket som går upp mot rejäla doningar, redskap som är gjorda för att verkligen användas. Motsatsen – köksredskap som mer är till för syns skull, som någon sorts markör eller dekoration – saknar enligt min åsikt existensberättigande. Och i toppen av rejäla-doningar-listan finner vi … gjutjärn.

Eldfast enkelhet

Det är något grundläggande vackert och enkelt med en gjutjärnspanna. Nämn någon annan köksutrustning som du får 25 års garanti på när du köper?! Dess beständighet är en ren motpol till billiga teflon- och andra nonstickpannor, vilka släpper sin beläggning så snart som man hettar upp dem på allvar. Gjutjärnspannan kan du utan vidare ställa direkt i elden och låta stå där utan att behöva oroa dig. När metallen väl har hettats upp så håller den värmeenergin på ett föredömligt sätt. Till skillnad mot de flesta andra material blir gjutjärn också bättre med tiden, vilket har gjort att bra gjutjärnspannor ibland har gått i arv i flera generationer.

När jag får tillfälle att besöka en loppmarknad eller secondhandbutik håller jag alltid utkik efter gjutjärn.  På sådana ställen har jag hittat ett antal begagnade pannor och grytor från Skeppshult, Ronneby  och Jøtul,  som jag har köpt och restaurerat så att de nu fungerar perfekt.

Mer gjutjärn framöver

Som ni nog anar har jag närt något av en fascination för gjutjärn under en längre tid, vilket har lett till att jag har samlat på mig en del. Detta framgick med all önskvärd tydlighet när jag nyligen inventerade* mina förråd. Ni tänker: karln är en sjuklig samlare, han behöver hjälp. Men, jag kan lova er att vartenda föremål kommer till användning – förr eller senare.  De brukas och skapar förutsättningar för många spännande maträtter.

Jag kan också lova att jag kommer att skriva mer om gjutjärn på denna sida framöver. Säkerligen fler hyllningstexter, men även texter om hur man sköter en gjutjärnspanna på bästa vis. Samt hur man på olika vis kan restaurera och renovera ett gammalt, illa medfaret gjutjärnskärl.

 

*Givetvis omfattades inga emaljerade gjutjärnskärl av inventeringen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 − ett =