Glödkålrot med salsiccia och marinerade morotsnudlar

Fokus idag är på den fina kålroten (Brassica napus), en kålväxt som huvudsakligen används som rotfrukt. Man tror att växten uppstod som en korsning av rova och kål. Den fiberrika växten är en god källa till folsyra och i viss mån även c-vitamin. Genom århundraden har den agerat basföda åt både människor och djur. I svåra tider har den emellanåt varit en riktig livlina.

Lång nordisk historia

Kålroten kommer ursprungligen från Norden, vilket avspeglas i växtens engelska namn swede eller Swedish turnip,  svensk rova. Dessutom finns den vanliga amerikanska benämningen, rutabaga, som kommer från det gamla västgötska uttrycket rotabagge. Även på tyska finner vi svenskreferenser i namnet Schwedische Rübe, svensk rova.

Till roten med namnet

På svenska är kålroten en omvänd figur i det att den ursprungligen kallades rotkål.  Rotkål är grofvare spis än rofvan, förkunnade den gamle Carl von Linné missnöjt. Jag vill dock hävda att kålrot/rotkål är en underskattad råvara, som dessutom får en fin smak av att slängas i elden en stund. Den gör sig väldigt bra i kombination med en smakrik korv och kryddiga grönsaker. Här har jag valt salsiccia men även lammkorv av olika slag passar mycket bra med kålrot.

Grillkålrot med tillbehör
  1. Lägg ett eller flera kålrotshuvuden i elden i en halv till en timme. Vänd på dem ibland. Skalet kommer att bli helt svart och förkolnat, men det gör ingenting. Detta skär vi bort senare.
  2. Skär en citron i två delar och grilla den.
  3. Grilla korven.
  4. Skär morotsnudlar från en skalad morot, till exempel med hjälp av en osthyvel. Gör en dressingen av tre matskedar sesamolja, tre matskedar ljus sojasås, en matsked chiliflakes (gochugaru) och saften från den grillade citronen. Häll dressingen över morotsnudlarna och blanda väl.
  5. När kålroten är färdig ska du skära bort det svarta skalet. Ett tips är att ha en skål med vatten intill skärbrädan så att du kan skölja av kålroten när det behövs. Skär den därefter i ordentliga klyftor.
  6. Gör en dressing av en deciliter riven parmesan, en halv deciliter bra balsamico, en halv deciliter olivolja, salt, peppar samt en halv deciliter hackad gräslök. Häll över kålrotsklyftorna och blanda väl.
  7. Skär upp korven, lägg upp kålrotsklyftor och morotsnudlar. Servera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 14 =