I grytan i december

Ett enkelt, rustikt och gulaschinspirerat långkok som kan bli väldigt gott. I synnerhet om det tillagas över öppen eld, skulle jag vilja hävda.

Här skriver jag inte ut några mängder och mått som i ett klassiskt recept. Ni ser ingredienserna och de ungefärliga proportionerna som jag har använt på bilden här nedan; det är aldrig fel att träna sig i att släppa kontrollen från de exakta receptens bojor! Förstås gäller samma sak som alltid med recept: fritt fram att anpassa till  eget smak och tycke – inte så förtjust i vitlök, dra ner på vitlöken. Ni förstår grejen.

Gör så här:

Hetta upp olja i en gryta.

Stek kött, lök och potatis under omrörning i 5-10 minuter.

Tillsätt vitlök, kummin och chiliflakes och stek under omrörning i ett par minuter.

Tillsätt övriga ingredienser (förutom hälften av bladpersiljan) + vatten. Rör om ordentligt.

Låt sjuda i 1-2 timmar. Kontrollera så att temperaturen (elden) inte blir för hög/het. Rör om med jämna mellanrum och häll på mer vatten om det behövs, så att grytan inte riskerar att bränna fast i botten.

Strö bladpersilja över för servering.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × fem =