Mera gjutjärn!

Ni trodde kanske inte att jag gick i saknad och längtan efter ytterligare gjutjärnsutensilier, men det var fel. Vid ett loppmarknadsbesök förra helgen insåg jag just detta. Jag var helt enkelt tvungen att inköpa denna panna när jag såg den. Priset, 40 kronor, var inte så mycket att bråka om. Pannan är tillverkad i Taiwan och kanske inte av högsta gjutjärnskvalitet, men den var i mycket fint skick och såg i princip oanvänd ut. Något som talar för att den faktiskt inte hade använts är att metallen hade ett ljust utseende och en nästan grågrönaktig lyster. Jag tolkar det som att pannan inte hade bränts in och svartnat.

Bränn, bränn

Så – det var det första att ta itu med. Jag hettade upp den på spisen och smorde in den med olja. Torkade av den ordentligt från överflödig olja. Sedan lade jag den uppochner i ugnen och brände den där på högsta värme under ett par timmar. Det fungerade bra, den blev svart och fin. För att kunna utvärdera effekten av oljan smorde jag inte in själva handtaget och ni kan se på bilden här nedan att det är en tydlig skillnad.

Vad är den då till för?

Vissa skulle säga att detta är en sorts doughnut- eller munkpanna. I USA brukar en sådan här kallas aebleskiver pan, ett lån från vårt grannland ska det visa sig. Aebleskiver är en sorts pannkaksboll som i Danmark ofta avnjuts ihop med glögg. Namnet betyder förstås äppleskivor och traditionellt var det en metod att helt enkelt baka in frukt i pannkakssmet. Nuförtiden kommer frukten inte alltid med, men det finns många olika nya varianter.

Experimenten kan börja

Jag tänker att man kan testa att baka in bra mycket mer än bara frukt. Säkerligen kommer experimenten bli hyfsat breda; jag kan mycket väl tänka mig att ge mig på takoyaki: stekta gatumatsbollar, ofta med bläckfisk i. Jag kan vidare prova att göra Hongkong-favoriten gai daan jai,  amerikanskt cornbread, olika sorters ägg, omeletter, köttbullar och kanske till och med soppa? Möjligheterna framstår som obegränsade.
En sak är i alla fall säker och det är att det kommer att bli stekta bollar av många olika slag här framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fem =