Funkia eller Hosta Montana finner du i var och varannan trädgård, där den kanske oftast odlas som bladväxt. Denna snabbväxande och härdiga ört håller till godo med det skuggiga hörnet av trädgården, men kan mycket väl växa lite varsomhelst.
Asiatiskt ursprung
Funkiasläktet kommer ursprungligen från Östasien, och det är också där man hittar den kulinariska kulturen kring denna lättodlade växt. Funkian är nämligen inte bara ätlig, utan mycket god som primörgrönsak. I Japan kallas den urui och betraktas som en delikatessprimör. Funkian kategoriseras där som en sansai, en ”bergsgrönsak” och växer förvisso vilt i bergen, men drivs även fram i växthus i syfte att renodla primöregenskaperna.
Hosta eller funkia – gammal namnförvirring
Men vilket namn på växtsläktet är korrekt egentligen, Hosta eller Funkia? Det finns en oklarhet kring namnet som går tillbaka till början av 1800-talet. Den österrikiske botanikern Leopold Trattinnick gav år 1812 växtsläktet namnet Hosta. Dessvärre upptäckte man tämligen omgående att det namnet var upptaget, det hade redan använts av en annan botaniker för att namnge ett helt annat växtsläkte och kunde därför inte användas igen. Fem år senare försökte en tysk botaniker, Sprengel, att ta nya tag och kallade då släktet för Funkia. Tyvärr visade det sig att även det namnet hade använts tidigare för ytterligare ett annat släkte. I nära ett århundrade efter dessa misslyckade försök saknade sedan växtsläktet ett riktigt namn. På en internationell botanikerkongress i Wien år 1905 tyckte man dock att det var nog och beslöt sig för kalla släktet för Hosta – trots att detta egentligen då bröt mot de botaniska namngivningsreglerna.
Sparrissläkting
Funkians familjetillhörighet låter oss ana hur man kan använda den i köket. Växtfamiljen kallas Asparagaceae, sparrisväxter. Skörda de späda skotten, bladskaften, helst innan de vecklar ut sig. Växten blir grövre och fibrigare och därmed mindre aptitlig ju större den blir. De unga skotten kan sedan du woka, grilla, koka eller ånga. Precis som med vanlig sparris är det viktigt att du inte tillagar funkian för länge. Några solida kulinariska kompanjoner till funkian är salt, olivolja, vitlök, balsamvinäger och smält smör, men det finns även många andra. Om jag får tillfälle ska jag ge några receptexempel i ett kommande inlägg.