Skogsfrukost a la plancha

 

Om du har med dig gjutjärn ut i skogen så är det en smal sak att fixa frukosten, lunchen, middagen eller vad det nu kan vara. I det här fallet har jag med mig diverse råvaror – potatis, ägg, bacon, zucchini, tomat och rödlök – som jag steker och lagar till på en gjutjärnsplatta.

Stekbord i skogen

Den släta metallytan kan bli väldigt het på elden och fungerar som ett slags stekbord i miniatyr. Bra för kött, fisk, skaldjur, grönsaker av olika slag eller stärkelsemat. En utmärkt tillagningsmetod! A la plancha, som spanjorerna säger. Det går förstås lika bra att använda en vanlig gjutjärnspanna – eller värsta fall en panna av något annat material. Glöm inte att ta med lämpliga handskar eller något annat isolerande som du kan använda när du ska lyfta och hantera den heta metallen.

Kritisk massa

I kommande inlägg ska vi utforska olika andra alternativ, hur du kan göra om du inte har möjlighet att ta med dig en gjutjärnspanna eller liknande på utflykten. Min positiva inställning till materialet gjutjärn har väl kunnat anas i tidigare texter på denna sida. Det ska dock erkännas att den reda tyngden av gjutjärnet kan ha sina problematiska sidor. Pannans massa är förstås en tillgång i det att den upphettad håller värmeenergin mycket väl, men kanske är det svårt uppbåda den verkliga entusiasmen kring detta när du är tvungen att släpa gjutjärnet med dig genom terrängen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × ett =