Variera sommarsalladen

I dessa eldningsförbudstider får man rikta energin mot andra tillredningsmetoder än de som kräver lågor.

Låt oss då istället ta tillfället i akt att utveckla vårt salladsgame lite grann. Genom att skruva ingredienserna och presentationen på olika vis slipper du äta samma slags sallad dag efter dag. Här följer några principtips för en varierad salladsupplevelse:

1. Rotfrukt

Kombinera klassiska salladsingredienser som tomat och gröna blad med rotfrukter. Morot, rättika, rädisor eller rödbetor kan bidra med sötma och bryta av konsistensen fint.

2. Frukt

Frukt i salladen är uppfriskande på sommaren och skänker syra, sötma och fruktighet. Riktigt söta frukter kommer fram bra mot en kryddig smakbotten, med ingredienser som chili och ingefära. Även umamirika råvaror som bacon eller pancetta gifter sig väl med söt frukt. Citrusfrukter fungerar utan omsvep som ett syrligt inslag och kan i viss utsträckning ersätta salladsdressingens vinäger.

3. Ost

Ost gör salladen mer till en hel måltid. Och om du ska ha ost i salladen, varför nöja dig med en sort? Dubbelost kan mycket väl bli dubbelt så gott!

4. Örter

Skapa nya smaksensationer genom att använda andra sorters färska örter än du brukar. Gå bortom basilika och persilja, och prova att pensla med hela örtpaletten: mynta, koriander, dill, oregano, timjan, rosmarin, salvia etc etc.

5. Bröd

Kvarblivet bröd kan användas till att höja salladen. Detta görs med framgång i koncept som Italiens panzanella eller Mellanösterns fattoush. Är brödet torrt kan du med fördel steka upp det i lite olja och salt först, så får du också ett mer knaprigt inslag. Ett annat alternativ är att blöta upp brödet och krama ur vätskan, för en annan sorts konsistens.

6. Servering

Välj ett annorlunda serveringskärl för salladen. Det kan vara en korg eller liknande som först täcks med aluminium- eller plastfolie.

I filmen ovan får du exempel på en sommarsalladsvariation. Med dubbelost fast utan bröd.
Följande ingredienser ingår:
Tomater
1 kokt rödbeta, skivad
1 gul lök
1 röd lök
1 salladslök
1 citron
1 morot
Salladsblad
Skivad mozzarella
Fetaost
Olivolja
Flingsalt
Koreanska chiliflakes (gochugaru)
Färsk oregano

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 5 =